Het twitterdebat gaat te snel

Het twitterdebat dat door RTL werd georganiseerd is door een twitteraar een bizarre chaos genoemd. Door RTL een grote hit. De hashtag #rtldebat stond gisteren snel in de wereldwijde lijst van trending topics en was op het hoogtepunt zelfs het meest getwitterde onderwerp ter wereld.

De politici (oa Femke Halsema, Boris van der Ham, Alexander Pechtold, Maxime Verhagen, Jan Kees de Jager, Mei Li Vos, André Rouvoet, Mariëtte Hamer) moesten nog wel even wennen aan deze nieuwe vorm van een debat. Alexander Pechtold twitterde: “IK WORD ZEEZIEK VAN DAT BEELDSCHERM … EN HEB PAS 1 BORREL OP …”. Femke Halsema twitterde: “Dit lijkt nog het meest op een fruitmachine”.

Frits Westers legde via rtldebat.nl de deelnemers steeds nieuwe stellingen voor. Dit ging echter in een sneltrein vaart. Boris van der Ham twitterde: “Ik moet even wat anti-duizelingpillen vinden hier, want die timeline is niet ‘veilig’, zo hard als ie gaat. ;-)”.

Femke Halsema twitterde even later dat haar oude computer vast liep en zij zelf ook:“Excuus, ik ga het twitterdebat verlaten want mijn oude computer op het werk loopt vast (en ik ook: #stillekakafonie).” Niet iedereen vond het te snel gaan. Rita Verdonk reageerde op Femke Halsema: “Dag @FemkeHalsema ging het allemaal te snel? Veel plezier met je groene sprookjesboek”.

Al met al waren er 27.000 mensen die 30.000 berichten stuurden. Gemiddeld dus iets meer dan 1 bericht per persoon. Weinig echte interactie, maar dat is ook moeilijk met zo’n grote groep mensen die allemaal door elkaar heen kunnen praten. De politiek kreeg al eerder kritiek omdat ze teveel zenden en te weinig interactie hebben met hun volgers. De uitdaging is wel om die interactie op verschillende niveau’s te gaan opzoeken.

Er zijn wel mogelijkheden voor dit soort grote debatten, maar dan zijn kaders en een organisatie van essentieel belang. 21DagenDebat is een andere manier om online een debat wat georganiseerder aan te pakken. Het werkt vrij simpel. Je stelt een vraag. Daarna stemt iedereen op de vragen die zijn aangeleverd. Als laatste beantwoordt een vast panel van kandidaat tweede kamerleden de vragen.

Zo leren we stap voor stap wat wel en niet werkt.