Fresh boekenlijst

Het meeste van de tijd zijn wij (natuurlijk) online te vinden, maar ook het Fresh team gaat weleens offline. Voor ‘lees een boek’ dag vertellen we welk boek er bij ons op nummer 1 staat en waarom. Met de titels op deze ‘boekenlijst’ grijp je nooit meer mis op vakantie (of andere momenten waarop je geen wifi hebt 😉).

1. “Het Bucketlist Boek” – Samantha

Mijn boekaanschaf van het jaar is ‘Het Bucketlist Boek’. In dit boek staan 500 dingen die je gedaan moet hebben in je leven. Op reis gaan zonder te weten wat de bestemming is, onder de sterrenhemel slapen, je grootste angst overwinnen, een ijsje met 5 bollen bestellen of bomen knuffelen. Niets is te gek en alles kan. Dit boek is de inspiratie achter mijn blog By Sam, waar ik schrijf over 25 challenges die ik ga doen of heb gedaan dit jaar. Het moedigt me aan om uit mijn comfortzone te stappen en mijn grenzen op te zoeken, maar dan op een leuke manier. 😃

Ps. Een leuke tip voor aankomend jaar: Wist je dat er nu ook ‘De Bucketlist Kalender’ is? 365 dingen die je gedaan moet hebben in 2017. 

2. “Live Love Run” – Marloes

Ik kreeg dit boek van een vriendin als motivatie voor mijn grote NYC Marathon doel eind dit jaar. Annemerel is razend populair binnen de running community en net als haar blogs, leest dit boek ook heerlijk weg. In dit boek wisselt ze praktische hardlooptips en recepten af met haar persoonlijke verhalen die ik zelf het leukste vindt om te lezen. Annemerel is zelf begonnen als hardloophater, dus dit boek is ook geschikt voor de (nog) niet hardlopende generatie ;-).

3. “Wreck this journal” – Anouk

Oh Keri Smith. Mijn dank aan jou is groot voor het maken van dit boek. Ook dankbaar ben ik voor Brenda, de vriendin die me dit boek gaf en daarbij zei ‘stop eens met dat perfectionisme en laat alles eens gaan’. Dat is precies de uitdaging van dit boek. De titel kun je letterlijk nemen, want als je het boek helemaal door bent gegaan vrees ik dat er nog weinig “boek” te herkennen is. De opdrachten variëren van neem het boek mee onder de douche, bind er een touw omheen en laat het uit als een hondje, likken aan pagina’s, scheuren, plakken, zelfs een manier zoeken om het boek ‘aan te hebben’, you name it: het zit erin. Ik heb nog teveel opdrachten niet gedaan (toch weer dat perfectionisme) al merk ik dat ik gaandeweg minder moeite heb met het vernielen van de bladzijdes. Het is een origineel, actief en out of the box zelfhulpboek voor mensen zoals ik 😉

4. “Shantaram” – Guido

Soms lees je een boek waar hele mooie dingen in staan. Shantaram is er zo eentje, van Gregory David Roberts. Brandende sloppenwijken en vijf-sterrenhotels, romantiek en prostitutie, spirituele goeroes en guerrillaleiders… Een verhaal over the good, the bad and the ugly van Bombay vanuit het perspectief van een ontsnapte Australische crimineel – de schrijver zelf. Op zoek naar liefde en betekenis in zijn leven balanceert hij op de rand van de duisternis van India. Ik lach hardop, traan en droom. 1000 pagina’s lang. Heerlijk. Alleen al door de one-liners…

“Anything that can be put in a nutshell, should remain there.”
“A secret isn’t a secret unless keeping it hurts.”
“I hate it when people take so long to drink a single glass. It’s like putting on a condom to masturbate.”
“I had lost the mark on the map that says ‘you are here’.”

5. “Harry Potter and the cursed child” – Chris

Expecto Patronum! Uit het niets, als ware het een huiself die *patsboem* in beeld verschijnt, issie daar: deel 8 in de Harry Potter-reeks. Ik schrok er zelf van. J.K. Rowling, de schrijfster, had namelijk nog zó gezegd dat er nooit meer een nieuw deel zou komen. Deel 7 was letterlijk en figuurlijk het einde. En in zekere zin was dat het ook. Dit achtste ‘boek’ speelt namelijk vals. Het is een script voor een theatervoorstelling welke momenteel in Londen te zien is. Nadeel 1: niet iedere Potter-fan heeft zin om de bezemsteel of de Collectebus naar Londen te pakken. Nadeel 2: over anderhalf jaar zijn er pas weer kaartjes beschikbaar voor de voorstelling. Dus, tenzij je je invisibility cloak aantrekt en ongezien naar binnen weet te glippen, is de kans miniem dat je er achter komt hoe het met de bebrilde ‘boy that lived’ en zijn vrienden is vergaan, negentien jaar na het laatste deel. Er zit voor ons simpele Muggles dus maar één ding op: het script kopen. Ieder Potter-feitje is voor ons immers van levensbelang en er niet achter komen is voor ons als een Cruciatus-curse in the face.

Het boek is als het ontdekken van een oude liefde; de karakters en de setting ‘fit like a glove’ en zorgen dat alle herinneringen die je hebt van eerdere delen weer boven komen. Alleen daardoor zit je al met een smile op je gezicht. Maar die sweet memories zijn nou net de Horcrux. Want ondanks dat het een nieuw, origineel verhaal betreft, is het duidelijk dat dit verhaal voor een ander medium bedoeld is. Hierdoor voelt dit verhaal (in ieder geval als boekvorm) korter en veel minder uitgediept in vergelijking met de eerste 7 en verlang je continu naar een ‘écht’ boek over dit zelfde verhaal. 

Maar dat maakt voor de echte Potter-fan niet uit, dit verhaal stilt immers (tijdelijk) de HP-honger: 10 points for Gryffindor!

6. “Shoe Dog” – Roderick

Ik lees veel te weinig. Terwijl ik er enorm van geniet. Shoe Dog heb ik als cadeau gekregen voor op vakantie. En ik heb hem in één ruk uitgelezen, zo tof vond ik hem. Shoe Dog is de biografie van Phil Knight de oprichter van Nike en vertelt het verhaal over de oprichting van Nike. Het start met oprichting in 1964 van het bedrijf Blue Ribbon Sports, samen met zijn coach de legendarisch Bill Bowerman, en hoe hij in het begin Japanse Onitsuka Tiger’s in de US importeerde. 

Het is een inspirerend verhaal over de oprichting van wat mij betreft een van de mooiste sportmerken in de wereld. Een verhaal vol ambitie, geluk, lef, tegenslagen en bijzondere mensen die samen Nike opzetten en uitbouwen tot een heel bijzonder merk en bedrijf. Heerlijk om te lezen als ondernemer en het inspireert mij enorm. Als ik dit boek lees begint er meteen van alles bij me te borrelen en komt er een enorme energie los. 

Hier een video over zijn boek: https://www.youtube.com/watch?v=qTQMi-CBcMg

En een graduation speech video over het oprichten van Nike: https://www.youtube.com/watch?v=nRN9FwWQY8w

7. “Het meisje in de trein” – Alex

My favourite pick is definitely dit boek.  Ik heb dit boek vorig jaar zomer gelezen, toen ik net afgestudeerd was en klaar was met elke dag 3u #treinleven. Ik wilde de ‘hype train’ niet missen en besloot dit boek mee te nemen op vakantie. Het boek had ik in ongeveer 1,5 dag zon, zee en strand uitgelezen. Het is eigenlijk direct vanaf het begin spannend, ook al kun je na driekwart het einde voorspellen. Op de een of andere manier blijf je doorlezen en kom je na elk hoofdstuk weer iets verrassends te weten over het verleden van het hoofdpersonage.

 Tip: Mocht je nu niet zo van het lezen zijn, de film draait binnenkort in de bios!

8. “De Haagse Penoze” – Jelmer

Veel keuze had ik niet aangezien ik al een hele lange tijd geen boek meer heb gelezen 😉 Het laatste boek wat mij bijgebleven is; De Haagse Penoze van Hendrik Jan Korterink. Dit boek geeft een kijkje in het Haagse criminele circuit  van de laatste decennia. Zeker als je geboren en getogen bent in Den Haag, is dit een aanrader om te lezen. Zelf heb ik nooit geweten dat het criminele milieu zo groot was in Den Haag. Het boek kan soms wel wat verwarrend worden aangezien er veel geschakeld wordt tussen situaties en er komen veel personen (dus namen) in voor. Een boek dat ik graag nog wil lezen is: The New Tsar van Steven Lee Myers. Een biografie over de opkomst en heerschappij van Vladimir Poetin. Een man die begon bij de KGB en uitgegroeid is tot de onomstreden leider van het grootste land ter wereld. Een man waar ik eigenlijk te weinig van weet. Is het wel de kille dictator die hij in de media wordt geschetst?

9. “Tibet, Kronieken der Verlossing” – Amar

Ik heb natuurlijk mijn eigen boek gekozen haha! Niet zomaar natuurlijk.. Dit boek is het product van jarenlang dromen opschrijven en doorvertalen in karakters en scenarios!

Sinds jongs af aan begroef ik me al in de vele werelden die ik ervaarde door de boeken die ik las. Mijn lievelingsboekenreeks destijds was zoals veel kinderen van mijn generatie “Harry Potter”. Mijn moeder moest me elke nacht dwingen om te gaan slapen, omdat ik tot laat in de nacht aan het lezen was en de volgende dag gaar in de klas zat. Toen de anime “Avatar: The Last Airbender” op tv kwam was ik helemaal verkocht. De manier van de opbouw van de karakters, maar ook wat ze meemaakten en de interactie door de gebeurtenissen bouwde een stille droom in me op om ooit op een dag ook een uitgebreid verhaal te schrijven. Die droom legde ik voor een aantal jaar aan de kant, tot ik besloot om op mijn 17e mijn eigen boek te schrijven.

Op mijn 18e mocht ik mezelf dan officieel schrijver noemen na de publicatie van “Tibet, Kronieken Der Verlossing”. Het boek volgt Blake die samen met zijn vrienden in het corrupte Wellington leeft. Door een reeks van ongelukkige gebeurtenissen raken hij en zijn geliefden verstrikt in een wereld vol gevaar. Een plek waar dromen en de realiteit op een verdoemde manier in elkaar mengen.

Dit is ongetwijfeld een droom die uitkomt en ik ben erg trots op de inhoud van het boek. Het boek is fantasy en focust op aspecten zoals; liefde, vriendschap, corruptie, gevaar en is bijkomend ook wisselend filosofisch en vervaagd.

Tibet, Kronieken Der Verlossing is te bestellen via: http://boekscout.nl/shop/_.aspx/Tibet_Kronieken_der_Verlossing?bookId=4681