Dag van de Animatie

Vandaag is het de Dag van de Animatie en dat mag gevierd worden! Wist je dat animatie al is ontstaan aan het eind van de 19e eeuw? Men kwam erachter dat je een bewegende illusie kon creëren door middel van meerdere stilstaande beelden (frames) achter elkaar te plaatsen. Het werd vroeger vooral gebruikt voor teken- en animatiefilms. Maar met het ontstaan van computers eind vorige eeuw en de upcoming van social media is het een steeds belangrijkere rol gaan spelen. In het afgelopen jaar is bijvoorbeeld het totaal aantal video views op Facebook verdubbeld van 4 miljard naar 8 miljard video views per dag!

Als bedrijf zet je animatie in op social media om de merkbeleving naar een hoger emotioneel niveau te tillen. Waar tekst en foto stoppen, gaat video verder. Het gebruik van animatie geeft veel variatie om een boodschap leuker, luchtiger én beter over te brengen op de doelgroep.

Bedrijven zetten animatie in voor bijvoorbeeld het uitleggen van veelgestelde vragen van klanten of het uitleggen van producten en diensten van een merk. Neem als voorbeeld SNS: als klanten op social media bijvoorbeeld vragen waar een bepaalde functie in de SNS Mobiel Bankieren App staat, dan is het voor hen gemakkelijker, sneller én leuker om de uitleg te zien in een animatie dan in een tekst. Daarnaast kan animatie ook een bijzondere beleving creëren als je bijvoorbeeld kijkt naar animaties van Landal en DSM. Het is een contentsoort dat opvalt tussen de andere posts op je tijdlijn.

Speciaal voor de Dag van de Animatie hebben we voor jullie een aantal van deze leuke animaties geselecteerd die we het afgelopen jaar voor onze klanten hebben gemaakt. Benieuwd? Check ze hieronder 🙂

1. SNS – Acceptgiro scannen

Wist je dat je met de SNS Mobiel Bankieren app in één keer de gegevens van een acceptgiro kan invullen? Nope, wij ook niet. Met deze animatie zie je in één oogopslag waar je het kan vinden en hoe het werkt. Handig toch? 

2. Chupa Chups – #DoeEenWens

Wie heeft het (vroeger) niet gedaan: de pluisjes van een paardenbloem wegblazen om een wens te mogen doen. Blaas zo hard mogelijk tegen je scherm en doe ook een wens 🙂

3. DSM – Windmolenpark Krammer

Animatie hoeft niet altijd druk en heel bewegend te zijn. Een kleine subtiele beweging kan ook al opvallen op je tijdlijn, zoals we met deze post voor DSM laten zien. Door middel van een animatie kan je nét wat beter je verhaal vertellen en overbrengen.

4. SNS – Pacman

Met deze animatie nemen we je mee terug naar de goede oude Pacman-tijd: herkenbaar voor veel SNS fans. De post gaat over dat ene zwakke moment dat iedereen weleens heeft: dat leuke jurkje of een nieuw gadget. Voor je het weet zit het in je winkelmandje, oeps! Welke verleiding kan jij moeilijk weerstaan?

5. Fresh Bridge – Batmandag

Na na na na Batman! Deze inhaker hebben we gemaakt voor Batmandag. Een animatie zoals deze noemen we een cinemagraph: een still waarin één of enkele elementen bewegen. Het is dus eigenlijk een kruising tussen een foto en een video. 

6. Landal – Kerstdagen

Voor de Kerstdagen vorig jaar hebben we voor Landal een animated visual ingezet. De achtergrond blijft hetzelfde, maar toch verandert de omgeving naar een winterse plaatje. Je krijgt meteen weer zin in de feestdagen 😉

7. SNS – Gezamenlijk betalen

Een avondje naar de film, een hapje eten of een drankje doen. Wie betaalt de pot en hoe verdeel je de kosten? Hoe en wat je ook deelt met je vrienden: geld overmaken is zo gepiept met de SNS Mobiel Bankieren app.

8. Olympic Moves – Snapchat

Via deze animated visual maakten we het Snapchat account van Olympic Moves bekend. Juvat Westendorp nodigde de leerlingen uit om het kanaal te volgen. Aan het einde van de animatie staat de code waarmee het kanaal direct kon worden toegevoegd. Het kanaal was een groot succes en had binnen een week rond de 650 volgers.  

9. Chupa Chups – Chupa World

In de wereld van Chupa Chups kan alles. Van vliegende lolly’s, lolly-fights tot random lolly-art, niets is (te) gek. Met animatie kan je bijna alles doen en maken, dus Chupa en animatie zijn de perfecte combinatie.

Binnenkort maken we ook een mooi overzicht over het inzetten van video’s op social media en het gebruiken van influencers voor je merk, dus hou onze site de gaten!

Mocht je in de tussentijd meer willen weten over animatie en wat het voor jouw merk kan doen, laat het mij dan weten 🙂